Ο Άρχοντας των Μυγών ***

Ο άρχοντας των μυγών / Lord of the Flies, 1963 / σκηνοθεσία: Πίτερ Μπρουκ / blu-ray χωρίς ελληνικούς υποτίτλους / www.criterion.com

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ

Σχεδιασμός αφίσας: Coso

Το φιλμ του Πίτερ Μπρουκ δεν ασχολιέται με έντομα, αλλά με το ανθρώπινο είδος που κρύβει μέσα του βαθύ σκοτάδι.

Ο Πίτερ Μπρουκ, θρύλος του σύγχρονου θεάτρου σήμερα, το 1963 μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντιγκ «Ο άρχοντας των μυγών». Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1954, αλλά έγινε μπεστ σέλερ το 1959, μετά την αμερικανική του έκδοση. Ο ασπρόμαυρος «Αρχοντας των μυγών» του Μπρουκ ανήκει στις πιο cult στιγμές του βρετανικού κινηματογράφου των σίξτις.

Σε μια αρχαία γλώσσα της Μέσης Ανατολής η φράση Μπαλ Ζεμπάμ (Baal zebub) σημαίνει ο Αρχοντας των Μυγών και παραπέμπει στο Σατανά. Η αθώα τούτη φράση, που διάλεξε ο Γκόλντινγκ ως τίτλο της ιστορίας του, κωδικοποιεί την ουσία της σκέψης του: το κακό υπάρχει παντού μέσα στην φύση, ακόμη και στην πιο αθώα εκδοχή της. Επίσης, κατά τον Γκόλντινγκ, όταν γίνεις μέλος μιας αγέλης είσαι ικανός για τα πάντα· επιτίθεσαι ακόμη και στο είδος σου.

O Μπρουκ έφτιαξε μια απαισιόδοξη ταινία βασισμένος στην αλληγορία του βιβλίου. Μια ομάδα παιδιών εγκαταλείπει το Λονδίνο μετά από μια καταστροφή. Το αεροπλάνο τους προσγειώνεται αναγκαστικά σε ένα έρημο τροπικό νησί. Λίγο μετά τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, σύμφωνα με την κοινωνική καταγωγή τους, και αναζητούν τρόπους για να επιβιώσουν. Σταδιακά οι ομάδες μετατρέπονται σε αλληλοσπαρασσόμενες αγέλες κάνοντας κόλαση τον επίγειο τροπικό παράδεισο. Ο πολιτισμός έδωσε τη θέση του στη ζωώδη φύση.

Ο Μπρουκ χρησιμοποίησε παιδιά, ερασιτέχνες ηθοποιούς σκηνοθετώντας την περιπέτεια των μικρών ηρώων του σαν ντοκιμαντέρ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο κινηματογραφικός «Αρχοντας των μυγών» φαντάζει σαν πρόδρομος των τηλεοπτικών ριάλιτι.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mandy

Μια horror ιστορία εκδίκησης σε πέπλο ψυχεδέλειας