Η Περιπέτεια *****

H περιπέτεια / L’ Avventura, 1960 / με αγγλικούς υποτίτλους (www.criterion.com)

Σχεδιασμός αφίσας: CoSo

Βόρεια της Σικελίας γυρίστηκε μια από τις εμβληματικές ταινίες του μοντέρνου ευρωπαϊκού σινεμά, η οποία άντεξε στο χρόνο και έγινε κλασική.

Το 1960 ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός για τον μεταπολεμικό ιταλικό κινηματογράφο. Στη «Ντόλτσε Βίτα», ο μάγος Φελίνι δημιούργησε μια τοιχογραφία της ρωμαϊκής παρακμής παρακολουθώντας επί επτά μερόνυχτα τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Στο «Ρόκκο και τα αδέλφια του», ο Βισκόντι ακολούθησε τον Αλέν Ντελόν μέχρι τα σύνορα του νεορεαλισμού. Στην «Περιπέτεια», ο Μικελάντζελο Αντονιόνι χαρτογράφησε την εσωτερική έρημο του σύγχρονου ανθρώπου, κινηματογραφώντας την πιο παράλογη εξαφάνιση στα χρονικά του μοντέρνου σινεμά στο ερημονήσι Lisca Bianca στο Αρχιπέλαγος των Αιολίδων βόρεια της Σικελίας.

«Είχαμε ξεμείνει 6-7 άτομα στο νησί, οι ηθοποιοί, ο οπερατέρ, ο διευθυντής παραγωγής και οι βοηθοί μου. Είχαμε μάθει να κουβαλάμε τους προβολείς στις πλάτες μας και να στήνουμε σκαλωσιές στα βράχια. Ο παραγωγός με τον οποίο είχα ξεκινήσει την ταινία με τις πρώτες δυσκολίες εξαφανίστηκε. Αλλά δεν μ’ ένοιαζε. Είχα μαζί μου 20 χιλιάδες μέτρα φιλμ κι έτσι μπορούσα να συνεχίσω τα γυρίσματα», ο Αντονιόνι περιγράφει την περιπέτειά του.

Ενα ζευγάρι, η Αννα και ο Σάντρο, που περνούν κρίση, φεύγουν μαζί με την Κλαούντια, φίλη της Αννας, για κρουαζιέρα με ένα μικρό σκάφος. Σε ένα ερημονήσι η Αννα εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Χάνεται (;) στο Αρχιπέλαγος των Αιολίδων ρίχνοντας σε τρικυμία συναισθημάτων την Κλαούντια και τον Σάντρο, που θα επιμείνουν στην αναζήτησή της.

Το αριστούργημα του Αντονιόνι ξανακυκλοφόρησε σε blu-ray από την Criterion μετά από την ψηφιακή του αποκατάσταση σε 4Κ. Τα extras που το συνοδεύουν αξίζουν πραγματικά.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mandy

Μια horror ιστορία εκδίκησης σε πέπλο ψυχεδέλειας