Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα ***

Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγιάν

Παίζουν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν Πιέρ Νταρουσέν

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ

Ο σκηνοθέτης Ρομπέρ Γκεντιγκιάν ανήκει στους κινηματογραφιστές που έφεραν πνοή ανανέωσης στο κοινωνικό και πολιτικό σινεμά της Γαλλίας κατά την τελευταία δεκαετία. Η διαύγεια των εικόνων του και η βαθιά πίστη του στον άνθρωπο τον τοποθέτησαν απέναντι στον μονόδρομο της σκέψης του νεοφιλελευθερισμού.  Τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο», που μας τον σύστησαν το 2011, ήταν μια βαθιά τομή στην ηθογραφία για να φανεί το δράμα του ανθρώπου, αυτού που η οικονομία τον θεωρεί περιττό βάρος.

Στα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» το βλέμμα του Γκεντιγκιάν αφορούσε τη σύγχρονη εργατική τάξη της Μασσαλίας, στο σημερινό «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» αφορά την επανασύνδεση μιας οικογένειας. Οι δύο γιοί και η κόρη ενός ηλικιωμένου άντρα, μεσήλικες με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις όλοι τους , μαζεύονται στο πατρικό τους σ’ ένα ψαροχώρι της Μασσαλίας. Ο γέροντας έχει μείνει βωβός και ακίνητος μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Γκεντιγκιάν κλιμακώνει ένα ήρεμο δράμα, μελαγχολικό και με  εσωτερικές εντάσεις, που θυμίζει ταινίες όπως η «Παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας». Απογυμνώνει συναισθηματικά τους ήρωές του, αλλά δεν τους γκρεμίζει. Τους αφήνει πίσω από ένα ορθάνοιχτο παράθυρο με θέα τη ζωή, που κυλάει δίχως να λογαριάζει νίκες, απώλειες ή συμβιβασμούς.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mandy

Μια horror ιστορία εκδίκησης σε πέπλο ψυχεδέλειας