Απάτη σε μαύρο φόντο ***

Carbon / 2017 / Διάρκεια: 104΄

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Μαρσάλ

Ερμηνείες: Μπενουά Μαζιμέλ, Ιντίρ Σεντέρ, Λόρα Σμετ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ

Γαλλικό θρίλερ από τον Ολιβιέ Μαρσάλ που κλιμακώνεται στη σκιά ενός αληθινού σκανδάλου. Την περίοδο 2008-2009 στήθηκε ένα μεγάλο κόλπο γύρω από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων. Πρωταγωνιστές σε αυτή την τεράστια απάτη ήταν δώδεκα άτομα στη Γαλλία που ανακάλυψαν χρυσό στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων ρύπων. Αγόραζαν χωρίς να πληρώνουν ΦΠΑ (αυτό το καθεστώς ίσχυε σε χώρες της Ε.Ε) και στη συνέχεια τα πωλούσαν αλλού βάζοντας «καπέλο» τον ΦΠΑ που δεν είχαν πληρώσει. Υπολογίζεται πως όλο αυτό στη Γαλλία κόστισε περίπου 1,6 δις ευρώ και 5 δις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πραγματικότητα έδωσε τροφή στη μυθοπλασία. Ο Μαρσάλ έστησε μια ταινία, που ως προς το ύφος σε πολλά σημεία της φλερτάρει με γαλλικό θρίλερ της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Είναι όμως αρκετά φλύαρος. Και αυτό τον απομακρύνει από την ψυχολογία του βασικού ήρωα της ταινίας. Το «Carbon», κατά τον αυθεντικό τίτλο, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που βλέπει σε φλας μπακ τον επίλογο της ζωής του τη στιγμή που ξεψυχά σε ένα πεζοδρόμιο του Παρισιού χτυπημένος θανάσιμα από σφαίρες.
Το «πτώμα» μάς αφηγείται την ιστορία της πιο λαμπερής ψευδαίσθησής του. Σε κάθε κεφάλαιο μαθαίνουμε το διαδρομή του βρώμικου χρήματος.
Ο Αντουάν, γιος οδοκαθαριστή διοικεί την επιχείρηση που κατάφερε να δημιουργήσει με κόπο ο πατέρας του. Είναι παντρεμένος μια πλούσια γυναίκα, που όμως η οικογένειά της ποτέ δεν τον αποδέχτηκε στους αστικούς κύκλους της. Σήμερα η επιχείρηση του Αντουάν είναι στα πρόθυρα χρεωκοπίας κι ο γάμος του ετοιμόρροπος. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή θα μάθει για το κόλπο με τις εκπομπές του άνθρακα και θα μπει στον πειρασμό. Το παιχνίδι θα γίνει άκρως επικίνδυνο όταν θα πλησιάσει μεγαλομαφιόζο ζητώντας δάνειο για την «επένδυσή» του. Πρωταγωνιστεί ο Μπενουά Μαζιμέλ ενώ ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ κάνει ένα μικρό πέρασμα.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ στις 29-4-2018

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mandy

Μια horror ιστορία εκδίκησης σε πέπλο ψυχεδέλειας