Η άγνωστη Su Friedrich

Της ΜΥΡΤΩΣ ΓΑΛΑΝΗ

Αφιέρωμα σε δύο ταινίες της Αμερικανίδας σκηνοθέτριας Su Friedrich θα πραγματοποιήσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 21.00 στο θερινό κινηματογράφο Λαϊς. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα είναι το I Cannot Tell You How I Feel (2016) και το Sink or Swim (1990). Η σκηνοθέτις θα είναι παρούσα στην προβολή, θα προλογίσει τις ταινίες και θα συνομιλήσει σχετικά με το κοινό στο Q & A που θα ακολουθήσει.

Ως δημιουργός και καλλιτέχνις, η Su Friedrich χαρακτηρίζεται από μια avant-garde αισθητική. Από το ντεμπούτο της στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 θεωρείται δυναμική φωνή στο είδος του πειραματικού φεμινιστικού και queer cinema στην Αμερική. Από τότε και έως σήμερα έχει ενεργή παρουσία στο χώρο, έχοντας σκηνοθετήσει 23 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (διάρκειας 10 έως 65 λεπτών).

Όπως συνήθως συμβαίνει στο είδος του πειραματικού σινεμά το οποίο εκπροσωπεί, η Su Friedrich κρατά τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο των ταινιών της, καθώς πέρα από σκηνοθέτις, στην πλειοψηφία των ταινιών της είναι συγχρόνως παραγωγός, σεναριογράφος, κινηματογραφίστρια (cinematographer), μοντέρ (editor), sound recordist. Πέρα από τα παραπάνω, η Su Friedrich είναι Καθηγήτρια Visual Arts στο Princeton University, ενώ στην ιστοσελίδα της μπορεί κανείς να διαβάσει επιλεγμένα άρθρα της σχετικά με τον κινηματογράφο (filmmaking) σε περιοδικά και έντυπα τέχνης (http://www.sufriedrich.com/texts/index.htm )

Στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού, arthouse κινηματογραφικού προσανατολισμού, η Su Friedrich εξερευνά πολύπλευρη θεματολογία. Οι θεματικές της φαίνεται να απορρέουν τόσο από προσωπικές, αυτοαναφορικές εμμονές σχετικές με κοινωνικές σχέσεις, σεξουαλικότητα, δομές οικογένειας, όσο και από αναζητήσεις σε ευρύτερα ζητήματα ανθρωπογεωγραφίας και κοινωνικό-πολιτικούς προβληματισμούς. Συνήθως ασχολείται με προεκτάσεις της αστικής Αμερικανικής πραγματικότητας και καθημερινότητας, σε παρόν και παρελθόν, ωστόσο έχει επεκταθεί και εκτός Αμερικανικών συνόρων (π.χ. From the Ground Up). Σενάρια ταινιών της είναι διαθέσιμα προς ανάγνωση στην ιστοσελίδα της.

Στην πλειοψηφία των ταινιών της η ματιά της ως δημιουργού είναι ενεργητικά εμφανής, παρεμβατική (σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιεί voice-over, συχνά με τη δική της φωνή) αναδεικνύοντας απόψεις, θέσεις της, αναμνήσεις και βιώματα, άμεσου ή έμμεσου αυτοβιογραφικού περιεχομένου. Η ματιά της αναδεικνύεται και στην ιδιαίτερη φόρμα που επιλέγει να χρησιμοποιεί, που συνδυάζει στοιχεία ντοκιμαντέρ (φωτογραφίες, αρχειακό υλικό βίντεο, συνεντεύξεις), πειραματικού σινεμά και μυθοπλασίας. Διακρίνονται επίσης αναφορές στη μουσική μέσω των soundtrack που χρησιμοποιεί, και τη λογοτεχνία (π.χ. αφήγηση με απόσπασμα από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Lewis Carol» στο Queen Takes Pawn).

Επιλεκτικά, σύμφωνα και με τη βιογραφία στον προσωπικό της ιστότοπο, κάποιες ταινίες της φιλμογραφίας της, που δηλώνουν τις διαφορετικές θεματικές που έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει, είναι οι: Queen Takes Pawn (2013), Gut Renovation (2012), From the Ground Up (2007), Seeing Red (2005), The Head of a Pin(2004), The Odds of Recovery (2002), Hide and Seek (1996), Rules of the Road (1993), First Comes Love (1991), Sink or Swim (1990), Damned if you don’t (1987). The Ties that Bind (1984), Gently Down the Stream (1981), Cool Hands, Warm Heart (1979).

Το έργο της Su Friedrich έχει γνωρίσει σημαντική κριτική αποδοχή. Οι ταινίες της έχουν ευρεία προβολή διεθνώς, σε κινηματογραφικά και μη φεστιβάλ, πανεπιστήμια και κέντρα πολιτισμού, έχοντας αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Έχουν παρουσιαστεί σε 18 ρετροσπεκτίβες που διοργάνωσαν κορυφαία μουσεία και φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2007, κι έχουν αποτελέσει αντικείμενα αφιερωμάτων σε αναγνωρισμένα έντυπα σχετικά με κινηματογράφο και τέχνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έργο της σκηνοθέτιδος προβάλλεται στην Ελλάδα. Στο βιογραφικό της αναφέρεται προβολή στο χώρο BIOS καθώς και βραβείο Best Narrative Film από τις Νύχτες Πρεμιέρας (Athens International Film Festival για την ταινία της Gut Renovation (2012): http://www.sufriedrich.com/bio/PDFs%20of%20bio/SF_one_page_bio_2013.pdf ).

Οι ταινίες του αφιερώματος

Το Sink or Swim (1990) είναι ίσως η πλέον γνωστή ταινία της Su Friedrich.  Στο αυτοαναφορικό, ασπρόμαυρο φιλμ των 48 λεπτών, η σκηνοθέτρια εξερευνά πτυχές της σχέσης της με τον πατέρα της. Η φόρμα που χρησιμοποιεί ξεδιπλώνεται σε ένα σετ 26 επεισοδίων, όπου συνθέτει εικόνες από το παρόν και το παρελθόν, αρχειακές και μη, με voice-over διήγηση σε τρίτο πρόσωπο. Σε ένα φόντο της Αμερικανικής καθημερινότητας του ’50, η διήγηση εστιάζει σε αποσπασματικά γεγονότα της σχέσης ενός αποστασιοποιημένου, εργασιομανούς πατέρα και μιας κόρης που επηρεάστηκε καθοριστικά από αυτή τη συμπεριφορά του. Το 2015 το Sink or Swim προστέθηκε στο National Film Registry της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου.

Το I cannot tell you how I feel  (2016) αποτελεί την πιο πρόσφατη ταινία της, όπου συνεχίζει να εξερευνά ζητήματα οικογενειακών σχέσεων με αυτοαναφορική ματιά. Στη διάρκεια 42 λεπτών η ιστορία της ταινίας εστιάζει στη 94χρονη μητέρα της σκηνοθέτιδας, Lore, και την αντίδρασή της να αλλάξει την καθημερινότητά της, μετακομίζοντας από την κατοικία της στο Chicago σε ίδρυμα στη Νέα Υόρκη. Η ίδια η σκηνοθέτρια και τα δύο αδέρφια της συμπληρώνουν το καστ καλοπιάνοντας, καθησυχάζοντάς αλλά και φρικάροντας με τη μητέρα τους. Χρησιμοποιώντας τεχνικές ντοκιμαντέρ και διάθεση πειραματισμού, η ταινία κινείται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ισορροπώντας ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα της καθημερινής ζωής της 3ης ηλικίας.

Η συλλογή ταινιών της Su Friedrich σε DVD διανέμεται από την Outcast Films, ενώ αποσπάσματα ταινιών της μπορεί κανείς να βρει διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της.

Πηγές: http://www.sufriedrich.com , https://www.nytimes.com/2006/09/24/movies/24klaw.html, Δελτίο Τύπου Ταινιοθήκης

 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mandy

Μια horror ιστορία εκδίκησης σε πέπλο ψυχεδέλειας