Η διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

Σκηνοθεσία: Ντεζιρέ Ακαβάν

Ερμηνείες: Κλόε Γκρέις Μόρετζ, Τζένιφερ Εϊλ, Κουίν Σέφαρντ, Σάσα Λέιν

Της ΜΥΡΤΩΣ ΓΑΛΑΝΗ

Ενας από τους πλέον συγκινητικούς φετινούς εκπροσώπους του queer cinema, μια ιστορία ενηλικίωσης με γυναικεία ματιά. Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Sundance, 2018.

Όταν μετά από ένα σχολικό χορό αποφοίτων η έφηβη, ορφανή από γονείς Κάμερον Ποστ (Κλόε Γκρέις Μόρετζ) πιάνεται από το αγόρι της να φιλά ένα συνομήλικο κορίτσι, η θεία της αποφασίζει άρον-άρον να τη στείλει σε μια κατασκήνωση-κέντρο «διόρθωσης σεξουαλικότητας» για νέους, με όνομα «God’s Promise (Η υπόσχεση του Θεού)». Κατασκήνωση που επιβάλλει αλλαγή όχι μόνο του σεξουαλικού προσανατολισμού, με βάση στερεοτυπικές ταμπέλες αρσενικού-θηλυκού, αλλά και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου προσωπικότητας, συνήθειας, προτίμησης, χόμπι που παρεκκλίνει από το πρότυπο «καλού πολίτη και ευσεβούς χριστιανού».  Και το δικαίωμα εξόδου από εκεί, ακολούθως, ορίζεται από αντίστοιχες, προκαθορισμένες και αυθαιρέτως επιβεβλημένες παραμέτρους «συμμόρφωσης».

Στη δεύτερη ταινία της, η ιρανικής καταγωγής Αμερικανίδα σκηνοθέτις Ντεζιρέ Ακαβάν αγγίζει ένα επίκαιρο, ακόμη και σήμερα ζήτημα. Πρόκειται μεν για ταινία μυθοπλασίας (το σενάριο, που βασίζεται στο βιβλίο της Έμιλυ Ντάνφορθ, συνυπογράφει η Ακαβάν με τη Σεσίλια Φρουτζιέλε), ωστόσο, όσο βίαιο κι αναχρονιστικό κι αν ακούγεται, αντίστοιχα κέντρα συνεχίζουν, με το νόμο υπέρ τους, να λειτουργούν, ακόμα και σε πιο «προοδευτικές», θα λέγαμε, Πολιτείες της Αμερικής.

Το περιστατικό που πυροδοτεί την άφιξη της ηρωίδας στην κατασκήνωση καθώς και η ζωή και οι διαπροσωπικές σχέσεις της πριν, προβάλλονται ουσιαστικά, με εξαίρεση κάποια συνοπτικά φλασμπακ, στο αρχικό 7λεπτο. H ιστορία εστιάζει στην καθημερινότητα της Κάμερον στην «κατασκήνωση», συστήνοντας παράλληλες ιστορίες και άλλων αγοριών και κοριτσιών, με ένα καλό νεαρό καστ.  Η διόρθωση του «προβλήματος», όπως ορίζεται στην προκειμένη περίπτωση της ομοφυλοφιλίας, λαμβάνει διαστάσεις θρησκευτικού φανατισμού και βαθιά συντηρητικής νοοτροπίας, που εδώ ενσαρκώνονται στις πρωτοβουλίες της επικεφαλής της κατασκήνωσης (δυνατή η ερμηνεία της Τζένιφερ Έιλ). Με ντοκιμαντερίστικο στυλ και διακριτική ματιά, η σκηνοθέτις καταφέρνει, να προβάλλει τόσο την ανεπιτυχή επιβολή πρακτικών συμμόρφωσης, όσο και το επικίνδυνα εγκληματικό, εκβιαστικά διαστρεβλωτικό αποτύπωμά τους στο μπερδεμένο εφηβικό ψυχισμό.

Αναμφιβόλως τρυφερό και ανά στιγμές ιδιαίτερα συγκινητικό, το φιλμ της Ακαβάν διηγείται μια χαμηλότονη αλλά διόλου χαμηλόφωνη ιστορία, με προεκτάσεις πέρα από το queer πρόσημο, αγγίζοντας το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ό,τι κι αν αυτή αφορά. Ακριβώς όμως λόγω των επίκαιρων και αξιοσημείωτων προεκτάσεων του, αφήνεται μια αίσθηση πώς μια παραπάνω τόλμη θα επέτρεπε στο φιλμ να εκφράσει ένα πιο δριμύ και ευρύ κοινωνικό σχόλιο και να αφήσει ένα πραγματικά δυνατό αποτύπωμα στη μνήμη του θεατή.

 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mandy

Μια horror ιστορία εκδίκησης σε πέπλο ψυχεδέλειας